آشنایی با اصطلاح تصرف عدوانی

تقریبا همه ما می دانیم، مسائل حقوقی پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های خاصی دارند. بی شک، هر یک از وکلا قادر هستند به یکی از موضوعات کاملا مسلط و خبره شوند. بی تردید، یکی از پر پیچ و خم ترین و دشوار ترین دعاوی موجود در دادگاه‌ها، به قوانین مالکیت و املاک مربوط می شود. در این مطلب قصد داریم، توضیحات جامع و کاملی راجع به یکی از پرچالش ترین موضوعات حقوقی به نام تصرف عدوانی خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. شاید شما با این مشکل روبرو شده اید. در ادامه این مطلب از وبسایت وکیل شیراز، به توضیح پیرامون این موضوع می پردازیم.

 

تصرف عدوانی چيست؟

هرشخصی که ملک ديگری را به نحو غلبه و عدوان (زور و اجبار) بدون رضايت مالک دست بگيرد، مرتکب جرم تصرف عدوانی شده است.

تصرف عدوانی تصرفی است، بدون رضايت مالک مال غيرمنقول، به نحوی که از طرف شخص دیگری صورت گرفته باشد. در معنی عام کلمه، تصرف عدوانی عبارتست ‌از خروج مال از استيلا و تصرف مالک آن مال بدون جلب رضایت شخص.

برای ساده سازی مطلب و شفاف شدن آن در ذهن شما عزیزان، به بیان مثالی می پردازیم: تصور کنید مالک مال غیر منقول مانند زمین یا آپارتمان هستید. شاید شما مالک واقعی ملک یا حتی مستاجر باشید. اما پس از گذشت مدتی، شخص دیگری اقدام به خروج ملک از تصرف شما می کند. در این شرایط، شخص ثانی به تصرف عدوانی اقدام نموده.

نکته بسیار حائز اهمیت این است: برای دادگاه هیچ فرقی نمی کند که شما مالک ملک بوده اید یا مستاجر آن. در هر دو صورت مرتکب جرم تصرف عدوانی شدید.

 

سه رکن اساسی در دعاوی تصرف عدوانی

سبق تصرف خواهان. (قبلا ملک در تصرف خواهان بوده باشد)

لحوق تصرف خوانده. (در حال حاضر ملک در تصرف خوانده باشد)

عدوانی بودن تصرف خوانده. (تصرف فعلی خوانده بدون رضايت خواهان و حکم مرجع صالح باشد)

 

انواع تصرف عدوانی

تصرف عدوانی کیفری: تصرف عدوانی کیفری به معنی تصرف اموال متعلق به شخص دیگر، آن هم با اطلاع متعلق بودن مال به شخص دیگر، گفته می شود. از دیدگاه قانون، تصرف عدوانی کیفری، جرم اطلاق می‌شود. در صورت اثبات جرم، شخص مجرم به حداقل یک ماه حبس محکوم می گردد. این نوع تصرف برای اموال غیر منقول، جرم محسوب می شود. در تصرف عدوانی کیفری، شخص موظف است غیر منقول بودن مال را اثبات کند.

 

 

تصرف عدوانی حقوقی: تصرف عدوانی حقوقی مشابهت زیاد و همچنین تفاوت‌ کم و مهمی با تصرف عدوانی کیفری دارد؛ این تفاوت‌ها عبارتند‌از:

در تصرف عدوانی حقوقی احراز مالکیت مال اهمیت زیادی ندارد. در حالی که طبق ماده 690 در تصرف کیفری بایستی احراز مالکیت صورت گیرد.

از جمله ارکان مهم، رکن روانی مسئله است و در تصرف تاثیرگذار است. یعنی باید برای دادگاه روشن شود، آیا متصرف مطلع بوده مال متعلق به شخص دیگری است یا خیر؟ این موضوع از اساسی ترین تفاوت‌های مهم این دو نوع تصرف می باشد

 

بحث درباره تصرف عدوانی هنوز ادامه دارد. برای آگاهی بیشتر پیرامون این موضوع، با مقالات بعدی از وبسایت وکیل شیراز همراه باشید.

 

 

فعال در زمینه : بدون دسته بندی
لطفا سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید
نام و نام خانوادگی
تلفن تماس
شرح کوتاه موضوع یا نظر شما